Organizacja spiżarni, która ułatwia codzienne życie – 3 świetne triki 

Dobrze zorganizowana przestrzeń w spiżarni umożliwia maksymalne wykorzystanie nawet niewielkiej przestrzeni. Wpływa także na przedłużenie świeżości produktów, które się w niej znajdują. Sprawdź triki, które pomogą zadbać o porządek i estetyczny wygląd tego miejsca w Twoim domu. 

3 triki ułatwiające organizację spiżarni 

Dobrze zorganizowana spiżarnia to taka, w której każda rzecz ma swoje miejsce. To także przestrzeń, w której produkty są odpowiednio oznaczone i odseparowane, aby nie oddziaływały na siebie nawzajem w negatywny sposób. Poznaj 3 pomysły na to, aby spiżarnia stała się czystym, przyjemnym i dobrze zorganizowanym miejscem.

1. Wydziel strefy w spiżarni 

Nawet w niewielkiej spiżarni powinien panować ład i porządek. Najłatwiej będzie o to zadbać, jeśli każda z rzeczy będzie miała swoje miejsce. W tym celu warto wydzielić przestrzeń na produkty, które się w niej znajdują. Stwórz oddzielne obszary na: 

  • warzywa i owoce, 

  • sypkie produkty, 

  • produkty zapuszkowane, 

  • napoje, 

  • przetwory, 

  • alkohol (jeśli przechowujesz go w spiżarni). 

Warzywa i owoce powinny znajdować się jak najniżej, a najlepiej na podłodze. Są stosunkowo ciężkie, więc ich podnoszenie i odkładanie byłoby kłopotliwe. Sypkie produkty, takie jak kasze, makarony czy przyprawy trzymaj obok siebie i na wysokości oczu. Będziesz widział, czy i kiedy kończą się zapasy. Produkty w puszkach trzymaj nieco powyżej warzyw i owoców. Również należą do cięższych, więc dobrze mieć do nich łatwy dostęp. Przetwory trzymaj w najchłodniejszym i najciemniejszym miejscu w spiżarni, aby na długo zachowały świeżość. Alkohol warto trzymać jak najwyżej – szczególnie jeśli w domu są dzieci. 

2. Zastosuj worki do organizacji przestrzeni 

Duży worek 50 x 65 cm lub w innym rozmiarze znacznie ułatwi organizację spiżarni i pozwoli oszczędzić miejsce. Możesz w nim przechowywać warzywa i owoce. Najlepiej wybrać w tym celu worek 50 x 65 cm z juty czy materiału imitującego właściwościami naturalny len. Tkaniny powinny być przewiewne, aby warzywa nie gniły.

Duże worki 50 x 65 cm będą alternatywą dla drewnianych czy plastikowych skrzynek, które zajmują sporo miejsca. Elastyczna struktura opakowań sprawia, że zajmują tyle przestrzeni, ile jest w nich produktów, a nie mają ściśle określonych wymiarów, które stale zajmowałyby część podłogi. Kolor worków 50 x 65 cm możesz dobrać do stylistyki spiżarni i całego domu. Najciekawiej prezentują się naturalne neutralne odcienie. 

3. Datuj produkty i ustawiaj je na półkach zgodnie z terminem przydatności

Czasem kupując nowy makaron czy sok, ten poprzedni przesuwamy w głąb półki. Efekt? Po czasie okazuje się, że część produktów spożywczych po prostu się przeterminuje. Przez to tracisz środki i marnujesz jedzenie. Żeby tego uniknąć, wyrób w sobie nawyk tego, że nowe rzeczy ustawia się z tyłu, a te starsze przekładasz do przodu. Datuj również produkty w wyraźny dla siebie sposób – możesz zapisywać to na osobnej kartce i wykreślać rzecz, którą zużyjesz. To ułatwi Ci również zakupy, ponieważ patrząc na kartkę, będziesz wiedzieć, ile i czego masz w spiżarni. 

Dobrze zorganizowana przestrzeń sprawi, że będziesz mieć świeże i posegregowane zapasy. Dzięki temu zaoszczędzisz na kupnie jedzenia i usprawnisz tworzenie listy na zakupy.

  Artykuł sponsorowany

Redakcja Sunovo